21 de març 2010
Exposició 'Dinosaures. Tresors del desert de Gobi'
El famós naturalista i explorador nord-americà Roy Chapman Andrews, considerat l'inspirador del personatge de cinema Indiana Jones, deia: «Sempre hi ha una aventura just al costat de la cantonada... i el món és ple de cantons».
I justament en el límit entre Mongòlia i Xina, l'aventurer va viure una de les experiències més fascinants. Després de suportar temperatures extremes i superar diverses traves administratives de les autoritats xineses, va descobrir una de les col·lecctions més grans de fòssils de dinosaures del Cretàcic Superior. El 13 de juny de 1923, la seva expedició va ser la primera del món en descobrir ous de dinosaures pertanyents a l'espècies de Teròpode Oviraptor i l'esquelet d'un Velociraptor. Després hi van haver quatre expedicions més, que van convertir Chapman en un autèntica icona de l'exploració.
Ara, 87 anys després de la important troballa, l'exposició 'Dinosaures. Tresors del desert de Gobi' recull al CosmoCaixa Madrid 43 peces fòssils originals, extraordinàriament ben conservades, trobades en aquestes expedicions. D'entre aquestes peces destaquen els petits esquelets de cries d'Hadrosaures i Protoceràtops, exemplars poc habituals, l'únic embrió d'Oviraptor que es conserva en tot el planeta, el fòssil d'un Tarbosaure e el crani d'un Velociraptor. La mostra, feta en col·laboració amb l'Acadèmia de les Ciències de Mongòlia i la Fundació Metropolitan per a l'Art i la Cultura de Milà, es podrà visitar fins al gener de 2011.
El muntatge de l'exhibició d'aquesta valiosa i impactant col·lecció de fòssils emfatisa mitjançant la il·luminació la presentació gairebé individualitzada de cada un dels grans esquelets de dinosaures, que provoca la inmersió del visitant en una suggerent atmosfera. 'Dinosaures. Tresors del desert de Gobi' disposa de vuit animacions 3D que evoquen des del procés de fossilització fins a la recreació de diversos tipus de dinosaures o el comportament d'aquestes criatures extintes.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada